Webinaari 25.4.2025 - Implanttiprotetiikan ABC - beginner level, EHL Timo Suojärvi

Webinaari 25.4.2025 - Implanttiprotetiikan ABC - beginner level, EHL Timo Suojärvi

Webinaarin sisältö

Puuttuvien hampaiden korvaaminen hammasimplantein, implantein tuettujen kruunujen ja proteesien avulla on viime vuosikymmeninä huomattavasti yleistynyt hoitomuoto. Yleinen tietämys implanttihoidosta ja sen toteutuksesta on tarpeen kaikkien hammaslääkärien vastaanotolla, vaikka itse ei osallistuisi hoidon toteutukseen.  

Implanttihoito on aina monialaista ja vaatii yksinkertaisissakin tapauksissa kirurgisen toimenpiteen sekä proteettisia toimenpiteitä. Optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi on usein aihetta myös muuhun hoitoon ja pre-implantologisiin toimenpiteisiin (esim. kiinnityskudosten hoito, oikomishoito, muu korjaava hoito).

Potilasvakuutuskeskuksen tietoja sekä spesialistivastaanotolla implanttihoitohin liittyviä komplikaatioita ja reklamaatioita tarkastelemalla voidaan tunnistaa selkeitä, usein vältettävissä olevia, yhteisiä nimittäjiä epäonnistumisiin tai komplikaatioihin johtaneissa hoitokokonaisuuksissa. Potilaan ensimmäinen asetettu implantti määrittää huomattavan paljon sitä, mitä vaihtoehtoja purennan hoidossa on käytössä jatkossa. 

Implanttihoidon komplikaatiot ovat lähtökohtaisesti luonteeltaan biologisia, teknisiä tai mekaanisia. Käypä hoito -suosituksia implanttihoitoon ei ole tehty, mutta tutkimukseen perustuen voidaan osoittaa selkeitä implanttihoidon ennusteeseen vaikuttavia tekijöitä ja käytänteitä, joiden systemaattisella noudattamisella voidaan ehkäistä implanttihoitoihin liittyviä ongelmia.

Tämän koulutuskokonaisuuden tarkoitus on kiinnittää hammaslääkärien ja implanttihoidon toteutukseen osallistuvien ammattihenkilöiden huomiota implanttihoidon onnistumisen kannalta keskeisiin tekijöihin ja tarjota konkreettisia työkaluja ja tukea hoitojen toteutukseen proteettisessa vaiheessa. Kirurgisen osuuden osalta suosittelen tutustumaan EHL Ilkka Pallosen Implanttikirurgian ABC - koulutuskokonaisuuteen.  

Implanttiprotetiikan ABC on suunniteltu erityisesti kollegoille, jotka ovat aloittamassa uraansa implantologian parissa, tai harkitsevat sen aloittamista tai haluavat vain syventää tietämystään implanttihoidosta.

Esittelemme tutkimukseen perustuvan, johdonmukaisen ja selkeästi jäsennellyn tavan suunnitella implanttihoitoja ja toteuttaa hoidon proteettiset osuudet. Keskeistä on tunnistaa ne tekijät, jotka vaikuttavat merkittävästi implanttihoidon ennusteeseen ja hoitotulosten pysyvyyteen pitkällä tähtäimellä. Selkeän, jäsennetyn toimintatavan systemaattinen noudattaminen implanttihoidossa suojaa sekä hammaslääkäriä, että potilasta. 

 

Topics: 

  • Potilaan tutkiminen ja potilasvalinta (koska potilas on valmis implanttihoitoon)?
  • Implanttihoidon suunnittelu
  • Implanttihoidon vaativuusasteen arviointi - Hoidanko itse vai lähetänkö?
  • Implanttisuunnittelu - Miten kommunikoin suunnitelman kirurgin kanssa ja kuka tekee suunnitelman?
  • Proteettiset työvaiheet käytännössä (yksittäinen implantikruunu)  
    • osat
    • skannaus / jäljennös
    • laboratoriovaiheet (rakennevaihtoehdot, huom. purenta ja muotokieli erit. molaareilla….
    • valmis työ
    • implanttien yhteenkytkeminen: mitä huomioida?
  • Kirjaaminen / dokumentaatio
  • Ylläpitohoito


Kouluttaja EHL Timo Suojärvi

HLL 2004 Helsingin Yliopisto, EHL 2012 Helsingin Yliopisto.

Toimin tiimini ympärille perustamallamme vastaanotolla Terveystalo Kampissa. 

Yksityisvastaanoton ohella olen toiminut vuosien ajan sairaalaproteetikkona (HUS, PHKS). 

Hammaslääketieteen alan digitaaliset teknologiat, suuskannerit, CAD/CAM-sovellukset, Smile Design, sekä tietokoneavusteinen implanttisuunnittelu on ollut arkipäivää vastaanotollani jo lähes 20 vuoden ajan. 

Kliinisen työni ohella toimin kouluttajana ja luennoitsijana useille kotimaisille ja ulkomaisille koulutusorganisaatioille. Lisäksi olen toiminut useissa luottamustehtävissä hammaslääketieteen alan koulutusjärjestöissä niin kotimaassa kuin ulkomailla.

2021 julkaistiin Terveystalolle laatimani "implanttihoidon käsikirja”. Käsikirja on nykyisin myös Apollonian jaostojen jäsenien ja Suomen suu- ja leukakirurgiyhdistyksen jäsenille saatavilla. 

ITI Fellow

EPA recognized specialist in Prosthodontics

 


 

Webinaarin ajankohta: pe 25.4.2025 klo 14.30 - ~16.00

Kouluttaja: EHL Timo Suojärvi

 

Tarvittaessa voit ladata työnantajaa varten täydennyskoulutushakemuksen tästä.

Ilmoittaudu

 


Hands-on kurssi jatkumona

12.9.2025 pe järjestetään webinaarin jatkumona Implanttiprotetiikan ABC - beginner level - hands-on kurssi Clarion Hotel Helsingissä. Kouluttajana tässäkin on EHL Timo Suojärvi. Ilmoittautuminen hands-on kurssille aukeaa seuraavasti:

  • henkilökohtaisen vuosilisenssin tai organisaation tarjoaman lisenssin omaaville heti webinaarin jälkeen
  • muille jäseille tästä viikon kuluttua

HUOM! Ilmoittautuessa tulee olla tämä webinaari katsottuna ja tentittynä (tentti oltava suoritettu viimeistään ilmoittautumispäivän aikana).