Webinaaritallenne (rajoitettu katseluoikeus): Hammasvammat – ensiapu ja hoito sekä seuranta, EHL HLT Riikka Mattila

Webinaaritallenne (rajoitettu katseluoikeus): Hammasvammat – ensiapu ja hoito sekä seuranta, EHL HLT Riikka Mattila

 

Katsottavissa lisenssillä

Jos sinulla on jo lisenssi, klikkaa alta "Katso webinaaritallenne"

 

Hanki lisenssi

Katso webinaaritallenne

Tarvittaessa voit ladata työnantajaa varten täydennyskoulutushakemuksen tästä 

 

Webinaari pidettiin 4.10.2024. Hammastraumojen hoidot ovat usein moninaisia ja tapaturman sattuessa hampaisiin kohdistuu usein erilaisia vammoja samanaikaisesti. Tapaturmapotilas on tutkittava huolellisesti hammaskohtaisesti. Diagnoosi on traumahetkellä vasta alustava ja hoitolinjaus kunkin hampaan kohdalla voi muuttua jatkoseurannan myötä. Lisäksi potilaan ikä ja näin hampaiden kehitysaste vaikuttavat toimintatapoihin. Tässä luennossa keskitytään vain pysyvän hampaiston diagnostiikkaan ja hoitoon. Maitohampaat ja leukamurtumat on jätetty tästä kokonaisuudesta pois.

 

Luennon 1. osassa käydään läpi hammasmurtumatyypit sekä näiden hoito ja seuranta ensimmäisen 12 kuukauden osalta.

 

Luennon 2. osassa keskitytään tapaturman aiheuttamiin hampaiden asentomuutoksiin ja niiden aiheuttamiin seurauksiin sekä hoitoihin.

 

Avainsanat

#konkussio #subluksaatio #lateraaliluksaatio #ekstruusio #intruusio #alveolimurtuma #blokkimurtuma #avulsio #kiillemurtuma #kruunumurtuma #kruunujuurimurtuma #pulpayhteys #värinmuutos #nekroosi #juurihoito #ortodonttinenveto #regeneratiivinenjuurenhoito #juurentäyttö #avojuurinen #MTAtäyttö #asentomuutos #pintaresorptio #ankyloosi #ulkoinentulehduksellinenresorptio

 

Katsomalla ja tenttimällä luennon molemmat osat, saat itsellesi pääsyn uuteen QAdentalin suomenkieliseen hammasvammaoppaaseen. Tilaa opas tallennesivulta vasta kun olet suorittanut webinaarin molemmat tentit hyväksytysti!


  • Webinaarin luennoitsija: EHL HLT Riikka Mattila

  • Luennon kesto:

    • Osa 1/2 Hammasvammat – ensiapu ja hoito sekä seuranta: Hammasmurtumat: 87 min / min. 1 täydennyskoulutuspiste

    • Osa 2/2 Hammasvammat – ensiapu ja hoito sekä seuranta: Asennonmuutokset: 88 min / min. 1 täydennyskoulutuspiste

  • Suorittamalla oikein/väärin -tentin hyväksytysti saat täydennyskoulutustodistuksen. Ilman tentin suorittamista et kerrytä täydennyskoulutussuorituksia itsellesi.

 

 

Comments

Mitä esim ekstruusion jälkeisessä rtg-kuvassa voi nähdä 2 vko kuluttua? Miksi rtg-kontrolleja niin usein
DDS Mailis Hietala Fri, 10/04/2024 - 16:03
Extruusion jälkeen rtg-kuvassa seurataan hampaan asettumista paikalleen, mahdollisia viitteitä juuren pinnan ulkoiseen etenevään tulehdukselliseen resorptioon sekä myöhemmässä vaiheessa apikaaliseen sulaumaan. Huomioitavaa on erityisesti juuren kehitysaste. Jos on avojuurisesta hampaasta kyse, voi hammas vielä revaskularisoitua ja näin juuren kehitys jatkua, mutta riski on etenevästä tulehduksellisesta resorptiosta myös, eli tätä kauhun tasapainoa seurataan rtg-kuvissa. Aikuisella tai kun apikaalinen foramen on jo sulkeutunut, juurihoito tulee aloittaa huomioiden extruusion pituus, jolloin rtg-kuvat tulee ottaa juurihoitoprotokollan mukaisesti (master-point-HF ja täyttö-HF). Huomioida pitää myös ankyloosi, jota myös extruusion jälkeen voi tapahtua. Jos tästä viitteitä, voidaan ortodonttista vetoa yrittää ennen kuin hammas on ankyloitunut. Tästä kuitenkin pitää konsultoida ortodonttia: korvautuva resorptio kun ei ole pysäytettävissä ortodontian tai endodontian avulla. Nekrotisoituminen sekä apikaaliparodontiitti pitää myös pitää mielessä, näiden seuranta kliinisten merkkien ja rtg-kuvien yhteislöydöksenä.”