Webinaaritallenne julkaistu (rajoitettu katseluoikeus): Zirkonia – nykytila ja tulevaisuuden näkymät, EHL Dos. Jenni Hjerppe / HTM EHT Aki Lindén

Webinaaritallenne julkaistu (rajoitettu katseluoikeus): Zirkonia – nykytila ja tulevaisuuden näkymät, EHL Dos. Jenni Hjerppe / HTM EHT Aki Lindén

 

Katsottavissa lisenssillä

Jos sinulla on jo lisenssi, klikkaa alta "Katso webinaaritallenne"

 

Hanki lisenssi

Katso webinaaritallenne

Tarvittaessa voit ladata työnantajaa varten täydennyskoulutushakemuksen tästä 

 

Webinaarin sisältö

Webinaari pidettiin 4.4.2025.

Zirkonia-materiaalin ilmestyminen 2000-luvun alkupuolella mullisti proteettisen maailman. Vuosikymmeniä “gold standard”-materiaalina pidetty metallokeramia sai pikkuhiljaa väistyä päivittäisestä käytöstä. Murrosta materiaalinvalinnassa tuki myös siirtyminen valu- ja kerrostustekniikoista tietokoneohjattuun suunnitteluun ja restauraatioiden valmistukseen (CAD-CAM tekniikka). Ensimmäisen sukupolven zirkoniamateriaalien ongelmana oli läpikuultamaton rakenne ja päällepolttoposliinin murtumat. Alkuvaiheessa myös zirkonian sementointitekniikoissa havaittiin ongelmia. Uudemman sukupolven materiaalivaihtoehtojen ja sitä myötä materiaaliominaisuuksien runsaus on yllättänyt.

 

Tämän luennon tavoitteena on:

  • Ymmärtää eri zirkoniamateriaalien vahvuudet ja rajoitteet
  • Osata määritellä eri zirkoniamateriaalien käyttöindikaatiot
  • Huomioida cad-suunnittelussa eri zirkoniamateriaalien vaatimukset
  • Varmistaa oikea materiaalin käsittely hammaslaboratoriossa
  • Tietää zirkoniarestauraatioiden oikea kiinnitystekniikka

 

Jenni Hjerppe, EHL, Dosentti

Jenni Hjerppe valmistui hammaslääkäriksi Oulun yliopistosta vuonna 2004. Hän väitteli tohtoriksi Turun yliopistosta vuonna 2010. Väitöskirjatyössään hän keskittyi tutkimaan tiettyjen valmistusmenetelmien vaikutusta hammaslääketieteellisenä biomateriaalina käytettävän yttrium-stabiloidun zirkoniumdioksidin kestävyyteen.

Vuonna 2013 hän valmistui kliinisen hammashoidon (painotusalue protetiikka ja purentafysiologia) erikoishammaslääkäriksi Helsingin yliopistosta. Tämän jälkeen hän on työskennellyt useita vuosia yliopistonlehtorina Turun yliopistossa ja erikoishammaslääkärinä Helsingin yliopistollisen sairaalan Suu- ja leukasairauksien klinikalla.

Lukuvuoden 2019–2020 Jenni vietti ITI:n (International Team for Implantology) stipendiaattina Zürichin yliopiston protetiikan osastolla (Clinic of Reconstructive Dentistry) Zürichissä, Sveitsissä. Sen jälkeen hän on työskennellyt erikoistuvana hammaslääkärinä samassa klinikassa ja sai valmiiksi sveitsiläisen implantologian erikoistumistutkinnon heinäkuussa 2023 (Master of Advanced Sciences in Oral Implantology) sekä protetiikan erikoistumistutkinnon syyskuussa 2024 (Fachzahnärztin in Rekonstruktive Zahnmedizin). Lisäksi Jenni Hjerppe sai dosentin arvonimen Turun yliopistosta vuonna 2022.

Tällä hetkellä Jenni työskentelee Zürichin yliopiston protetiikan osastolla senioriasemassa sekä yksityisvastaanotolla Zürichin keskustassa. Jenni on jatkanut innolla tutkimuksen tekoa hammaslääketieteellisen robotiikan sekä materiaalitieteen parissa. Erityisenä kiinnostuksen kohteena on kliiniset tutkimukset zirkoniasta sekä implantti- että hammaskantoisissa rakenteissa.

Jennin CV

 

Aki Lindén, HTM, EHT

Aki Lindén on pitkän kokemuksen ja laajan koulutustaustan omaava hammasteknikkomestari ja erikoishammasteknikko. Akin osaamisen ydin on esteettisessä ja toiminnallisessa kiinteässä protetiikassa sekä implanttiprotetiikassa. Aki toimii myös kouluttajana sekä luennoitsijana niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

 

Avainsanat

#materiaalivalinta #taivutuslujuus #zirkonianstabilointi #litiumdisilikaatti #zirkonia #zirkoniumoksidi #lasikeraami #monoliittinen #kerrostettava #läpikuultavuus #pintavärjäys #monikerroksinenzirkonia #estetiikka #kruunu #silta #implanttikruunu #implanttisilta #pintakiinnitteinensilta #komplikaatio #maalaustekniikka #sintraus #cutbacktekniikka #3dtulostus #sementointi #hiekkapuhallaus

 


  • Webinaarin luennoitsijat: Jenni Hjerppe, EHL, Dosentti, Aki Lindén, HTM, EHT

  • Luennon kesto: 118 min

  • Suorittamalla oikein/väärin -tentin hyväksytysti saat täydennyskoulutustodistuksen. Ilman tentin suorittamista et kerrytä täydennyskoulutussuorituksia itsellesi.